Reklama
 
Blog | Marta Nováková

Návrat hrdinů od Mrtvé trati

Kdesi v Praze, daleko od Moskvy, konati se bude velký happening Daleko od Moskvy. V neděli 11. března v klubu Blink.

Milí přátelé, jistě se téměř po roce strachujete a ptáte, kam se propadli moudrý náčelník a statečná nástěnkářka? Nepohltila je přeci jen ta strašná železnice (viz jejich expediční deník Mrtvá trať)? Nepřejela je drezína? Nenakopl je zbloudilý sob? Ba ne, jsou živí a zdraví a srdečně vás zvou na celodenní happening věnovaný současnému Rusku… Ale dejme raději přednost oficiální zprávě:

Moskva není Rusko, řekne vám téměř každý Rus mimo své hlavní město. A co je tedy to Rusko? A jaká je pak Moskva? Panuje tam jen totalita, pije se vodka a každý den někdo vraždí novináře, jak se zdá z běžných zpráv v Česku? Nebo je to standardní země ekonomicky silných firem a obyvatel, jak prezentují mnozí naši představitelé? Jací jsou sami Rusové? A dalších dvě stě národů, které vedle Rusů v Rusku žijí? Co o sobě vědí Češi a Rusové žijící v Česku? A co od největší země světa čekat po prezidentských volbách?

Pár odpovědí bude možné najít „Daleko od Moskvy“ – na mimořádném happeningu věnovaném různorodosti dnešního Ruska a jeho obyvatel žijících tam i za jeho hranicemi, tedy i v České republice. Happening, pořádaný českými rusisty, publicisty a filmaři, se uskuteční v neděli 11. 3. v klubu Blink. Ten se nachází v nevyužívané hale v pražské Holešovické tržnici, přeměněné na tři týdny (22. 2. – 11. 3.) v kulturní centrum.

Reklama

Průběh a cíl happeningu

Cílem celé akce je ukázat reálnou podobu dnešního Ruska, v jeho krásách i stinných stránkách, bez příkras a mediálních zkratek. Především ale chceme propojit dva vzájemně izolované světy – české občany a ruskou komunitu žijící v ČR. Jsme přesvědčeni, že si máme vzájemně co nabídnout.

V průběhu celého dne bude v hale nainstalováno několik fotografických výstav přibližující život, přírodu či dějiny nepříliš známých míst Ruska (své fotky zde představí např. Standa Krupař z Reflexu, loňský vítěz Czech Press Photo). Vystavovat budou též ruští umělci žijící v Praze (mj.malíř a sochař Alexandr Kozlov). Prostor mezi výstavami zaplní stánky nabízející například ruské potraviny, knihy s ruskou tematikou, prezentace časopisů či organizací, které mají s Ruskem co do činění.

Hlavní dění se bude odehrávat na scéně, na níž během celodenního programu proběhnou prezentace knih spojené s besedami s autory (Tomáš Glanc, Martin Ryšavý), veřejná diskuse (na téma česko-ruských vztahů či aktuální situace v Rusku – bude po prezidentských volbách) a koncerty zpěváků či kapel, jejichž tvorba má k Rusku nějak blízko.

 

13:30 – Alexandr Kozlov – představení vystavených obrazů

14:00 – Martin Ryšavý – čtení z knihy Stanice Čtyřsloupový ostrov (zápisky z meteorologické stanice z filmu Medvědí ostrovy)

15:30 – Tomáš Glanc – prezentace jeho knihy Souostroví Rusko

Povídání k fotkám Standy Krupaře

16:45 – vystoupení písničkářů Nikolaje Jakimova a Jevgenije Logvinové

17:30 – veřejná debata na téma současného Ruska a ruské komunity v ČR – moderuje novinář Ondřej Soukup

19:15 – Taťána Kitaeva – představení vystavených fotografií

20:00 – koncert ruských bardů (Jevgenij Rubilin, duo Papa Lam, Andrey Ko. + Kirill Xp a další)

 

Výstavy

 Výstavy fotografií z Ruska od Stanislava Krupaře

Výstava fotografií Taťány Kitaevy

 Výstava malíře a sochaře Alexandra Kozlova

 

Stánky

 Ruská kuchyně (občerstvení)

 Prodej ruských potravin

 Prodej knih s ruskou tematikou

 Prezentace sdružení Ruská tradice

Prezentace Klubu cestovatelů do Ruska a Bard klubu Praha

Prezentace sdružení PRAGmatiki

Prezentace Slovanské knihovny

Prezentace jazykových škol


Rétorický průvodce dne:

Jan Nepomuk Piskač